Τουλάχιστον 32 πολίτες και 71 μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ μελών της οργάνωσης από τη μία και τοπικών φυλών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, το προπύργιο των σουνιτών στο Ιράκ.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ελέγχουν από την Πέμπτη πολλές συνοικίες του Ραμάντι και της Φαλούτζα, των δύο πόλεων που απέχουν 100 και 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, αντίστοιχα. Το ΙΚΙΛ τις έχει ανακηρύξει "Ισλαμικό Κράτος".

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας "οι μάχες στο Ραμάντι (...) συνοδεύτηκαν από την αναδίπλωση της Αλ Κάιντα" στο κέντρο και τα ανατολικά προάστια της πόλης ενώ "η αστυνομία και τα μέλη των φυλών συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη την πόλη".

Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας "σκότωσαν δύο ελεύθερους σκοπευτές και πυρπόλησαν τέσσερα οχήματα που μετέφεραν τρομοκράτες" στο Ραμάντι. Άλλοι δέκα "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν μέσα στην πόλη και μεταξύ αυτών ήταν και ο στρατιωτικός διοικητής τους στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.

Στη Φαλούτζα, ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας είπε ότι το 25% της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι τοπικές φυλές ελέγχουν την υπόλοιπη πόλη και τα περίχωρά της.

Μία πηγή του υπουργείου Εσωτερικών και ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπαν ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 32 άμαχοι —μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και γυναίκες— ενώ 71 μαχητές του ΙΚΙΛ σκοτώθηκαν στο Ραμάντι.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη Φαλούτζα "εκατοντάδες μασκοφόροι μαχητές περικύκλωσαν την πλατεία όπου γινόταν η προσευχή μετά το εβδομαδιαίο κήρυγμα του ιμάμη". Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ορισμένοι από αυτούς ανέβηκαν στη συνέχεια στην εξέδρα απ' όπου μιλούσε ο ιμάμης και ύψωσαν λάβαρα της Αλ Κάιντα.

"Ο ένας απευθύνθηκε στους πιστούς, ανακοινώνοντας ότι η Φαλούτζα είναι Ισλαμικό Κράτος και κάλεσε τους κατοίκους να στηρίξουν τους μαχητές ενάντια στον στρατό του αλ Μάλικι (σ.σ. του πρωθυπουργού του Ιράκ). Ζήτησε από τους κατοίκους και την αστυνομία να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους υπό τον όρο ότι θα ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές του Ισλαμικού Κράτους", συνέχισε.

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος επίσημος απολογισμός των θυμάτων.