Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και οι μισοί κάτοικοι της πρωτεύουσας Μπαγκουί– έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες Σελεκά, στα τέλη Μαρτίου 2013, και τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

«Η κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο παραμένει καταστροφική. Η ανασφάλεια που βασιλεύει στη χώρα καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ξεπεράσει τους 935.000 ανθρώπους», δήλωσε ο Μπάμπαρ Μπάλοκ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Εκτιμάται ότι το 60% των εκτοπισμένων είναι παιδιά. Ορισμένοι από τους εκτοπισμένους έφυγαν από τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο σε άλλες περιοχές μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους Σελεκά, στις 24 Μαρτίου 2013, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαθρησκευτικών συγκρούσεων.

Ο Μπάλοκ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι λεηλασίες και η παρουσία ένοπλων ομάδων στις περιοχές όπου έχουν καταφύγει οι κάτοικοι δυσκολεύουν αφάνταστα την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζήτησαν καταφύγιο στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Μπαγκουί διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 100.000. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Γάλλων στρατιωτών που επενέβησαν τον Δεκέμβριο για να σταματήσουν την αιματοχυσία μεταξύ μουσουλμάνων ανταρτών και χριστιανών πολιτοφυλάκων.