Το δικαστικό σώμα πρέπει να μείνει αμερόληπτο δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ με αφορμή τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που ταρακούνησε την κυβέρνηση.

Ο Γκιούλ προειδοποίησε επίσης για τις πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εάν η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας διαβρωθεί.

«Η ύπαρξη ενός κράτους εν κράτει δεν θα γίνει ανεκτή» είπε ο ίδιος, κάνοντας μια προφανή αναφορά στην αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο πρόσφατα το κυβερνών AKP κατηγόρησε ότι έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος εν κράτει», δήλωσε ο πρόεδρος Γκιουλ στη συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού Ερντογάν, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε γραφεία και σπίτια επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες.

Ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή στη διαφθορά, πως οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και πως η δικαστική εξουσία θα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένη από κάθε κυβερνητική παρέμβαση .

Η έρευνα για την διαφθορά, η οποία οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα 11 χρόνια της πολιτικής του κυριαρχίας στην Τουρκία.

Το ισλαμικών καταβολών κόμμα του Ερντογάν επικαλέστηκε το προηγούμενο διάστημα τις οικονομικές επιδόσεις του όλα αυτά τα χρόνια για να διατηρήσει την υποστήριξη πολλών πολιτών. Αλλά το σκάνδαλο διαφθοράς κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μια εποχή που το εθνικό νόμισμα της χώρας εξασθενεί, ο πληθωρισμός αυξάνεται και παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης.

« Η οικονομική σταθερότητα έρχεται πρώτη», δήλωσε ο Γκιούλ, ο οποίος συν-ίδρυσε το AKP με τον Ερντογάν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Εάν υπάρχει οποιαδήποτε επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης, θα είναι η μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα» ανέφερε.

Ο Γκιουλ, ο ρόλος του οποίου ως πρόεδρος είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, δεν έχει εμπλακεί στις καταγγελίες περί διαφθοράς. Αυτό έχει δημιουργήσει "εικασίες" ότι ο Γκιούλ, θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2015.

«Είναι πολύ νωρίς για μένα να πω κάτι γι’ αυτό. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα, θέλω όλοι να το γνωρίζουν αυτό. Θα έχουμε τρεις εκλογές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και πιστεύω ότι η Τουρκία θα τις ολοκληρώσει ως μια ώριμη δημοκρατία» είπε.