Γενική απεργία ξεκίνησε σήμερα στο Μπαγκλαντές έπειτα από έκκληση του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος (BNP) με στόχο να εμποδιστεί η διεξαγωγή εκλογών που είναι προγραμματισμένες για αύριο Κυριακή.

Απεργιακές κινητοποιήσεις παραλύουν τακτικά εδώ και εβδομάδες τη λειτουργία των σχολείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών της χώρας.

Η επικεφαλής του BNP Χαλέντα Ζία κάλεσε χθες Παρασκευή τους πολίτες να «μποϊκοτάρουν» τις εκλογές και κατήγγειλε το γεγονός ότι έχει τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεκάδες αστυνομικοί ήταν παρόντες σήμερα κοντά στην κατοικία της, η πρόσβαση στην οποία έχει αποκοπεί με την τοποθέτηση φραγμάτων.

Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό μιας υπηρεσιακής η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών, κάτι που αρνείται η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ.

Η Ουαζέντ επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και κατηγόρησε τη Ζία ότι «κρατά όμηρο τη χώρα» διοργανώνοντας απεργίες εν όψει των εκλογών.

Η νίκη της Ουαζέντ είναι βέβαιη, καθώς οι υποψήφιοι του κόμματός της, της «Λαϊκής Ένωσης» ή σύμμαχοί του δεν έχουν αντίπαλο σε 153 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 300.

Οι εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών σημαδεύτηκαν από πολλά βίαια επεισόδια από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 150 άνθρωποι από τον Οκτώβριο.

Παρά την ανάπτυξη περίπου 50.000 στρατιωτών σε όλη τη χώρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 24 εκλογικά κέντρα έχουν πυρποληθεί στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.