Η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα που πλέον βρίσκεται στα χέρια μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της επαρχίας αλ Άνμπαρ.

«Η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», δήλωσε ο αξιωματούχος. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι οι τομείς γύρω από τη Φαλούτζα, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, παραμένουν στα χέρια της τοπικής αστυνομίας.

Τουλάχιστον 32 πολίτες και 71 μαχητές της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν την Παρασκευή στις συγκρούσεις μεταξύ μελών της οργάνωσης και τοπικών φυλών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, στην επαρχία αλ Άνμπαρ, το προπύργιο των σουνιτών στο Ιράκ που αντιτίθενται στον σιίτη πρωθυπουργό της χώρας Νούρι αλ Μάλικι.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από την Πέμπτη πολλούς τομείς της πόλης Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης και της Φαλούτζα, πόλη την οποία ανακήρυξαν χθες «ισλαμικό κράτος».

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της αλ Κάιντα». Στη συνέχεια οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στη γειτονική Φαλούτζα.

Η επαρχία αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.