Οι αρχές της Καμπότζης ανακοίνωσαν σήμερα ότι απαγορεύονται μέχρι νεοτέρας οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, αφού διέλυσαν έναν καταυλισμό εκατοντάδων οπαδών της, μία ημέρα μετά την καταστολή μιας συγκέντρωσης εργαζομένων στον τομέα της υφαντουργίας κατά την οποία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αστυνομικοί της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών κρατώντας ασπίδες και γκλομπ εισέβαλαν σε ένα πάρκο της Πνομ Πενχ και διέλυσαν τον καταυλισμό οπαδών του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο με αίτημα τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, που δεν συνοδεύτηκε από συγκρούσεις, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την καταστολή μιας διαδήλωσης εργαζομένων στον τομέα της υφαντουργίας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, εναντίον των οποίων η αστυνομία άνοιξε πυρ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.

Οι χθεσινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο βιομηχανικό πάρκο Canadia, που βρίσκεται επίσης στην Πνομ Πενχ και όπου βρίσκονται δεκάδες εργοστάσια που κατασκευάζουν ρούχα για δυτικές μάρκες, όπως η Adidas, η Puma και η H&M.

Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς οι εργαζόμενοι στην υφαντουργία έχουν πρόσφατα συνταχθεί με τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, η νομαρχία της Πνομ Πενχ αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις του CNRP στο πάρκο της Δημοκρατίας και στους δρόμους της πόλης «από τις 4 Ιανουαρίου και έως ότου η κατάσταση και η δημόσια τάξη επανέλθουν στο κανονικό», όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Πα Σοσεατβόνγκ.

«Πλέον δεν έχουν άδεια να συγκεντρώνονται, να διαδηλώνουν ή να οργανώνουν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στο πάρκο», σημείωσε ο Κένγκ Τίτο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σήμερα η αστυνομία δεν έκανε χρήση βίας.