Με θερμά λόγια για τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο μίλησε ο πρέσβης και επικεφαλής του Γραφείου Θρησκευτικών Ελευθεριών του Καναδά Άντριου Μπένετ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Diplomat & International Canada.

Ο Μπένετ που αναφέρεται στις θρησκευτικές ελευθερίες, εξηγεί τον ρόλο και τα καθήκοντα της θέσης του, ως ο πρώτος επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Γραφείου Θρησκευτικών Ελευθεριών από το 2013, αλλά και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Καναδάς για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι ένας αφοσιωμένος καθολικός. Στην πραγματικότητα είναι Ουνίτης.

 Ο πρέσβης, αναφέρεται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο στις μέχρι τώρα εμπειρίες και συναντήσεις του επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση που είχε με τον κ.κ. Βαρθολομαίο όταν επισκέφθηκε την Τουρκία.

Ειδικότερα αναφέρεται στον οικουμενικό πατριάρχη, ως «πρώτο μεταξύ πρώτων», ως τον 207ο διάδοχο του Αποστόλου Ανδρέα, τονίζοντας ότι η παρουσία της χριστιανικής θρησκείας στην Τουρκία χρονολογείται από τον 1ο μ.χ. αιώνα.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η συνάντηση μαζί του αποτελεί το αντίστοιχο της συνάντησης με τον Πάπα της Ρώμης, ενώ τονίζει ότι ο ίδιος ως ανατολικός Καθολικός, μέλος της Ουκρανικής Καθολικής Εκκλησίας, θεωρεί ως Μητέρα Εκκλησία αυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική τη συνάντηση μαζί του θεωρώντας τον πατριάρχη Βαρθολομαίο άνδρα ιδιαίτερης σοφίας και αγιότητας, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό «να υπάρχει ελεύθερη θρησκευτική έκφραση και λιγότεροι περιορισμοί στην άσκηση της λατρείας στην Τουρκία», μεταφέροντας τα λόγια του Πατριάρχη.