Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στην τελική ευθεία για της κάλπες του Μαΐου (22-25 του μήνα) έχει μπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μία μεγάλη απειλή να ανησυχεί τους κοινοτικούς αξιωματούχους και τις κυβερνήσεις: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών.

Τα «ευρωπαϊκά κινήματα του Τσαγιού» όπως έγραψε ο Economist ετοιμάζονται να αποτυπώσουν τη μεγαλύτερη δυναμική τους μεταπολεμικά, εκμεταλλευόμενα τη δυσαρέσκεια προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που γέννησαν η κρίση και οι πολιτικές λιτότητας.

Αναλυτές προβλέπουν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα μπορούν να πάρουν έως και το 30% των 751 εδρών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο γεγονός που θα μπλοκάρει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τα οικονομικά τη μετανάστευση έως και το περιβάλλον.

Στην Αυστρία το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας συγκέντρωσε 20,7% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ενώ στη Σουηδία το Δημοκρατικό Κόμμα είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα των ξενοφοβικών κομμάτων που ανεβαίνουν στις σκανδιναβικές χώρες. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν «φλερτάρει» ακόμα και με την πρωτιά στις ευρωεκλογές, απειλώντας να ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές και τη διχασμένη Δεξιά.

Στα μέσα Νοεμβρίου η γαλλίδα επικεφαλής της Ακροδεξιάς και ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία αποφάσισαν να συγκροτήσουν μία ευρωπαϊκή συμμαχία με στόχο να παρακαμφθούν οι Βρυξέλλες και να αποκατασταθεί η ελευθερία των ευρωπαϊκών εθνών και λαών. 

«Πρόκειται για ιστορική ημέρα. Σήμερα αρχίζει η απελευθέρωση της Ευρώπης από την ευρωπαϊκή ελίτ, από το τέρας των Βρυξελλών», δήλωσε ο Βίλντερς, μετά τη συνάντησή στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη. «Θέλουμε να δώσουμε πίσω την ελευθερία στους λαούς μας», σημείωσε, από την πλευρά της, η Λε Πεν. 

Σημειώνεται ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία πολιτική ομάδα θα πρέπει να απαριθμεί 25 μέλη, από επτά τουλάχιστον χώρες, ώστε να λάβει χρηματοδότηση και θεσμικές θέσεις.

Χαώδεις διαφορές

Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, πάντως, δεν έχουν μόνο θετικούς οιωνούς μπροστά τους. Βασικό εμπόδιο που έχουν να αποφύγουν είναι η έντονη ετερογένεια που παρουσιάζουν. 

Το νορβηγικό Προοδευτικό Κόμμα απέχει πολύ από το σκληρότερο ουγγρικό Jobbik, ενώ το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ δεν έχει πολλές κοινές θέσεις με το FN της Λε Πεν. Η γαλλίδα πολιτικός, με τη σειρά της έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή ή το ουγγρικό κόμμα.

Παλαιότερες προσπάθειες συγκρότησης ενός ακροδεξιού μετώπου στέφθηκαν από αποτυχία. Συνασπισμός δημιουργήθηκε το 2007, όμως διαλύθηκε έπειτα από μερικούς μήνες, όταν η Αλεσάντρα Μουσολίνι, ιταλίδα ευρωβουλευτής και εγγονή του Μπενίτο Μουσολίνι δήλωσε ότι οι Ρουμάνοι που ζουν στην Ιταλία είναι εγκληματίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανακτήσει τη φήμη ότι θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, γράφει στους New York Times ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Αντρέα Μαμόνε, υπογραμμίζοντας πως όσο η Ε.Ε. δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα την αίσθηση ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο τόσο θα τροφοδοτείται η Άκρα Δεξιά. Εξάλλου, η άνοδος αυτών των κομμάτων είναι απόρροια της δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων προς τα παραδοσιακά κόμματα και την Ε.Ε...