Οι Αυστραλοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό αν στο μέλλον διωχθούν από τις αρχές της χώρας όπου βρίσκονται, τότε διατρέχουν τον κίνδυνο, όχι απλά να δικαστούν και να καταδικαστούν αλλά να χρεωθούν κι από πάνω.

Αυτό θα συμβεί βεβαίως αν ζητήσουν τη συνδρομή της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Όπως είναι γνωστό, συχνά-πυκνά Αυστραλοί που πάνε στο εξωτερικό έχουν προβλήματα με τον νόμο των χωρών που επισκέπτονται και ζητούν τη βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους προσφέρεται.

Πέρσι εκατοντάδες Αυστραλοί τουρίστες που ήταν στο εξωτερικό ζήτησαν τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, ο ακτιβιστής της Γκρίνπις Κόλιν Ράσελ που συνελήφθη στη Ρωσία και ισχυρίστηκε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για αυτόν, κόστισε στους Αυστραλούς φορολογούμενους 35 χιλιάδες δολάρια.

Μέχρι σήμερα, η προξενική και νομική βοήθεια της κυβέρνησης στους Αυστραλούς πολίτες είναι δωρεάν.Στο μέλλον όμως ίσως να χρεώνονται. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, σε συνέντευξη της που δημοσιεύει η εφημερίδα The Weekend Australian.

H αυστραλή υπουργός λέει πως δεν θα χρεώνονται όλοι παρά μόνο όσοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και δεν έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.