Με φόντο τις μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται εδώ και τρεις εβδομάδες στο Νότιο Σουδάν, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών θα λάβουν χώρα στην Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Αιθιοπίας Ντίνα Μούφτι.

Στο μεταξύ στη Τζούμπα εκρήξεις και σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη συνοικία, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο και η πλειονότητα των υπουργείων.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ είχε δηλώσει από την Αντίς Αμπέμπα ότι «όλοι ελπίζουν» πως «οι απευθείας συνομιλίες που έχουν στόχο την επίτευξη ειρήνης στο Νότιο Σουδάν και οι οποίες έχουν ξεκινήσει θα είναι επιτυχείς».

«Το Νότιο Σουδάν αξίζει ειρήνη και ανάπτυξη και όχι πόλεμο. Ευγνωμονούμε τα μέλη των δύο διαπραγματευτικών ομάδων για την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα», είχε προσθέσει χθες Σάββατο.

«Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν και η αντιπολίτευση έχουν δεσμευθεί να διευθετήσουν τις πολιτικές τους διαφορές μέσω του διαλόγου», δήλωσε ο Σεγιούμ Μέσφιν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας και ειδικός απεσταλμένος της IGAD, της διακυβερνητικής αρχής για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση «χαιρέτισε» χθες τη διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση που περνά από την εσπευσμένη απελευθέρωση όλων των πολιτικών ηγετών που κρατούνται στη Τζούμπα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Εξάλλου χθες ο στρατός του Νότιου Σουδάν μαχόταν για να ανακαταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Τζούμπα, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ.

Η κρίση στο Νότιο Σουδάν, που άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου μεταξύ ομάδων του στρατού που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτές που είναι πιστές στον αντίπαλό του, τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 200.000.