Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Μπανγκόκ ενόψει της εκστρατείας της αντιπολίτευσης «αποκλεισμού» της πρωτεύουσας, που αναμένεται να αρχίσει στις 13 Ιανουαρίου.

Οι διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει από τις αρχές Νοεμβρίου μερικές από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Τον προηγούμενο μήνα, υπό την πίεση των διαδηλωτών η Γινγκλάκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου, όμως η κίνησή της αυτή δεν έχει ικανοποιήσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Οι διαμαρτυρόμενοι δεν επιθυμούν διεξαγωγή εκλογών, γιατί φοβούνται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θα τις χάσει, όπως συμβαίνει σε κάθε αναμέτρηση από το 2001. Σημειώνεται, ότι το κόμμα Puea Thai της Γινγκλάκ, είναι πάρα πολύ δημοφιλές μεταξύ των φτωχών αγροτών του πολυπληθούς βόρειου και βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

«Αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 2 Φεβρουαρίου ή όχι δεν έχει καμία σημασία για εμάς», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών, ο Εκανάτ Προμπάν.

Η αντιπολίτευση επιθυμεί να αναγκάσει σε παραίτηση την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Γινγκλάκ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση και ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», που θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις πριν τη διεξαγωγή εκλογών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να καταλάβουν 20 κεντρικές διασταυρώσεις στην Μπανγκόκ από τις 13 Ιανουαρίου και να περικυκλώσουν τα σπίτια της Γινγκλάκ και των υπουργών της ώστε να τους αναγκάσουν να παραιτηθούν. Παράλληλα θα στήσουν σκηνές σε όλη την πόλη, θα εμποδίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους να πάνε στην εργασία τους, ενώ σκοπεύουν να σταματήσουν την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε δημόσια κτίρια, αλλά και στα σπίτια της Γινγκλάκ και των υπουργών της.

Η σχεδιαζόμενη εκστρατεία «αποκλεισμού» της Μπανγκόκ έχει δεχθεί επικρίσεις, καθώς ενδέχεται να πλήξει την οικονομία της Ταϊλάνδης και κυρίως τον τουριστικό τομέα.

Ήδη η αεροπορική εταιρεία Singapore Airlines έχει ακυρώσει 19 πτήσεις προς την Μπανγκόκ για την περίοδο από τα μέσα Ιανουαρίου ως τον Φεβρουάριο, καθώς αναμένει ότι θα υπάρξει μείωση στη ζήτηση, σύμφωνα με την εφημερίδα The Strait Times.

Όμως ο Εκανάτ διέψευσε ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές θα εμποδίσουν την κίνηση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. «Δεν θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, ούτε το τρένο ή το μετρό και θα αφήσουμε μια ειδική λωρίδα στους δρόμους για τα ταξί, τα ασθενοφόρα και τα λεωφορεία», υπογράμμισε.