Περίπου 30.000 αφρικανοί μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων από το Σουδάν και την Ερυθραία, πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Τελ Αβίβ ζητώντας να τους παραχωρηθεί άσυλο--ανάμεσά τους και ισραηλινοί ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μεταναστών στη χώρα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από μία συνοικία στο νότιο Τελ Αβίβ, όπου πολλοί από αυτούς διαμένουν και εργάζονται παράνομα, μέχρι την Πλατεία Ράμπιν, σφυρίζοντας και κρατώντας σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Ελευθερία ναι, φυλακή όχι».
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κράτηση πολλών αφρικανών μεταναστών σε μία νέα «ανοιχτή» εγκατάσταση κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία εγκαινιάστηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Εκεί, οι μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να αναφέρονται στις αρχές πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Πολλοί από εκείνους που δεν το κάνουν στη συνέχεια στέλνονται σε άλλο χώρο, πιο περιορισμένο.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η κράτησή τους είναι επιβεβλημένη επειδή περνούν παράνομα τα σύνορα και παραμένουν στη χώρα και εργάζονται παράνομα. Επίσης, υποστηρίζει ότι προσφέρει επιδόματα πολλών εκατοντάδων δολαρίων στους μετανάστες εκείνους που δέχονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πολλοί από τους μετανάστες περνούν στο Ισραήλ μέσω της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο. Οι ίδιοι αρνούνται ότι εγκαταλείπουν τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους και υποστηρίζουν ότι αν επιστρέψουν σε αυτές κινδυνεύει η ζωή τους.