Ένας στρατηγός του στρατού του Νοτίου Σουδάν σκοτώθηκε στις μάχες γύρω από την πόλη Μπορ, δήλωσαν σήμερα οι αντάρτες του Ρικ Μάκαρ, μια πληροφορία που διαψεύστηκε αμέσως από τον νοτιοσουδανό υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών, Μόιζε Ρουάι, ο στρατηγός Λούαλ Μαγιόκ, επικεφαλής των κυβερνητικών στρατευμάτων που προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μπορ, πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζόνγκλεϊ που βρίσκεται 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπα, σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον αναπληρωτή του σε ενέδρα.

«Οι δυνάμεις μας είναι καλά οργανωμένες, δεν κάνουν μόνο επιθέσεις αστραπή. Ο επόμενος στόχος είναι τώρα η Τζούμπα. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πότε θα εξαπολύσουν την επίθεση, αλλά είναι καθ' οδόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ο υπουργός Άμυνας του Νοτίου Σουδάν Κουόλ Μανιάνγκ Τζουκ διέψευσε την πληροφορία αυτή, λέγοντας ότι κανείς στρατηγός με αυτό το όνομα δεν υπάρχει στις δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού. «Δεν έχω καμία πληροφορία για το θάνατο οποιουδήποτε στρατηγού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο θάνατος του στρατηγού που ανακοινώθηκε από τους αντάρτες δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του στρατού είχε δηλώσει πως νοτιοσουδανικά στρατεύματα κατευθύνονται στην Μπορ, δηλώνοντας πως είναι πλέον «θέμα χρόνου» ο στρατός να ανακαταλάβει την πόλη.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων, που βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και τρεις εβδομάδες, δεν έχουν αρχίσει ακόμη στην αιθιοπική πρωτεύουσα.

Η σύγκρουση, που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου όταν ο Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον Ρικ Μάκαρ, που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο του 2013, για απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Μάκαρ απέρριψε την κατηγορία, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι θέλησε να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Η πολιτική αντιπαλότητα διευρύνεται από μία σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων, της Ντίνκα του Κιρ και της Νούερ του Μάκαρ.