Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ έφτασε σήμερα το πρωί στην Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για να συνομιλήσει με τον ομόλογό του Σάλβα Κιρ την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος Μπασίρ, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο νοτιοσουδανός αντιπρόεδρος Τζέιμς Ουάνι Ίγκα, δεν έκανε κανένα σχόλιο μόλις έφτασε στη Τζούμπα.

Σύμφωνα με νοτιοσουδανούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβεί αμέσως στο προεδρικό μέγαρο.

Χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε επαναλάβει ότι η χώρα του επιθυμεί να δει «να συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία που έχει στόχο την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Νότιο Σουδάν».

Το Νότιο Σουδάν, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Χθες αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 200.000. Επίσης έχουν αναφερθεί σφαγές, δολοφονίες και βιασμοί με εθνοτικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος Κιρ ανήκει στη φυλή Ντίνκα και ο αντίπαλός του Μάκαρ στη φυλή Νούερ.

Στο μεταξύ στην Αντίς Αμπέμπα αντιπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν χθες, πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που αναμενόταν να ξεκινήσουν χθες το απόγευμα, καθυστέρησαν εξαιτίας «ζητημάτων πρωτοκόλλου», σύμφωνα με διπλωμά.