current views are: 1

6 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση15:24

Τουρκία: Η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης , υπεύθυνος για τα οικονομικά κ. Αλι Μπαμπατζάν, δήλωσε σήμερα ότι ότι η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία, «εφόσον το δικαστικό σώμα αλλά και τα σώματα ασφαλείας δρουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δημοσίευση 15:24’
αρθρο-newpost

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης , υπεύθυνος για τα οικονομικά κ. Αλι Μπαμπατζάν, δήλωσε σήμερα ότι ότι η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία, «εφόσον το δικαστικό σώμα αλλά και τα σώματα ασφαλείας δρουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης , υπεύθυνος για τα οικονομικά κ. Αλι Μπαμπατζάν, δήλωσε σήμερα ότι ότι η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία, «εφόσον το δικαστικό σώμα αλλά και τα σώματα ασφαλείας δρουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 Απευθυνόμενος σε επιχειρηματική συνάντηση στην ‘Αγκυρα ο κ. Μπαμπατζαν σημείωσε ότι θεωρεί ότι και η πίεση επί των επιτοκίων θα υποχωρήσει πολύ σύντομα. «Ο αντίκτυπος του σκανδάλου αρχίζει ήδη να ξεθωριάζει, εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν στις τουρκικές αγορές 427 από τα 764 εκατομμύρια δολάρια , που έφυγαν με το ξέσπασμα του σκανδάλου», είπε.

 Ο κ. Μπαμπατζάν τόνισε επίσης ότι Halkbank (ο γενικός διευθυντής της οποίας κρατείται στα πλαίσια της έρευνας για τη διαφορά), έγινε στόχος γιατί ήταν η μόνη τράπεζα που μπορούσε να συναλλάσσεται με το Ιράν, « καθώς διέθετε αξιοπιστία τόσο στο Ιράν όσο και στις ΗΠΑ» .

Νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών Mehmet SIMSEK, είχε δηλώσει στη νέα βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι η κρίση που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου. είχε αρνητικές επιπτώσεις στις άμεσες επενδύσεις ξένου κεφαλαίου στην Τουρκία. « Εχουμε ήδη αρχίσει τις προσπάθειες για να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα”, είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Τούρκος υπουργός που προέρχεται από τον χώρο των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 «Hρθαμε ήδη με τηλεδιασκέψεις σε επαφή με επενδυτές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία και τους δώσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις. Τους διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία, καθώς επίσης και οι υγιείς οικονομικές πολιτικές ».

 «Παρόλα όσα συμβαίνουν η εμπιστοσύνη στην Τουρκία συνεχίζεται και τα πάντα δείχνουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη», τόνισε. «Δεν θα πρέπει να λέγονται υπερβολές… Αν και είναι ένα έτος εκλογών, συνεχισθεί η οικονομική πειθαρχία που άντεξε μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας”, είπε « ‘Αλλωστε οι μακροοικονομικές ισορροπίες στην Τουρκία είναι ισχυρές», κατέληξε.

 Τέλος πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) κ. Μουχαρρέμ Γιλμάζ, θεωρεί ότι η καθυστέρηση βασικών μεταρρυθμίσεων, οδήγησε στην κρίση που ακολούθησε τις επιχειρήσεις της 17ης Δεκεμβρίου . « Η Τουρκία έκλεινε τα αυτιά της στις εκθέσεις της ΕΕ πού τονιζόταν πάντα τα θέματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς», λέει στην εφημερίδα μια Milliet ο κ. Γιλμάζ.

 O πρόεδρος της ισχυρής αυτής επαγγελματικής οργάνωσης, δηλώνει ότι τα γεγονότα της 17η Δεκεμβρίου ήταν «προειδοποίηση» και υπενθυμίζει ότι « η οικονομική ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς την δημοκρατική ανάπτυξη» , όπως λέει χαρακτηριστικά

 «Περιμέναμε ένα νέο Σύνταγμα. Επιμέναμε σ’ αυτό. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ζωντανή την δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Όμως, δυστυχώς, η προεργασία για το νέο Σύνταγμα δεν ολοκληρώθηκε και έμεινε αδύναμο το πακέτο εκδημοκρατισμού. Δε μπορέσαμε να αναζωογονήσουμε τη διάθεση για τις μεταρρυθμίσεις».

«Παλαιότερα είχαμε υποδείξει την ανάγκη να κατοχυρωθεί η πλήρης ανεξαρτησία του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Σήμερα φαίνεται πόσο δίκαιο ειχαμε», επαναλαμβάνει ο κ. Γιλμάζ και τονίζει «το πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή του Συντάγματος». Ο κ. Γιλμάζ σχολιάζει επίσης ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Τουρκία δεν είναι εκλογές αλλά μεταρρυθμίσεις. «Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Σκέπτομαι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βαρύ φορτίο για την οικονομία», είπε. 


σχετικα αρθρα