Ένα ευνοϊκό «παράθυρο» των καιρικών συνθηκών θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κινεζικό παγοθραυστικό πλοίο που έχει παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο.

Δυτικοί άνεμοι που αναμένεται να πνέουν στην περιοχή μέχρι την Τετάρτη θα μπορούσαν πράγματι να βοηθήσουν το παγοθραυστικό Xue Long (Δράκος του Χιονιού) να βγει από τους πάγους στους οποίους κόλλησε αφού πρώτα βοήθησε στον απεγκλωβισμό των επιβατών ενός ρωσικού ερευνητικού σκάφους που επίσης είχε εγκλωβιστεί στους πάγους της Ανταρκτικής.

«Το "παράθυρο" ώστε το πλοίο να ελευθερωθεί είναι σχετικά μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι το Xue Long είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή μέχρι την Τετάρτη», δήλωσε ο Ζανγκ Λιν, ειδικός μετεωρολόγος από το Πεκίνο.

Ο δυτικός άνεμος υποτίθεται ότι θα βοηθήσει να μετακινηθούν τα κομμάτια του πάγου που εμποδίζουν την κίνηση του κινέζικου παγοθραυστικού. Ο πάγος αυτός είναι τρεις φορές παχύτερος απ' ό,τι μπορεί να σπάσει το πλοίο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Την ίδια ώρα ένα παγοθραυστικό της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, το Polar Star, είναι καθ 'οδόν προς την περιοχή για να προσπαθήσει να ανοίξει ένα κανάλι για να βγει το παγοθραυστικό.

Το κινεζικό σκάφος, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, κινηματογράφο και πινγκ-πονγκ  έχει αποθέματα τροφίμων μέχρι τον Απρίλιο αλλά τα αποθέματα γλυκού νερού αρκούν μέχρι και τον επόμενο μήνα.