Το κινεζικό παγοθραυστικό που είχε παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής κατάφερε να απεγκλωβιστεί, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ενώ και οι επιβάτες του ρωσικού ερευνητικού πλοίου, στην διάσωση των οποίων συνέβαλε ελικόπτερο του κινεζικού, αναμένεται να φτάσουν απόψε σε ερευνητική βάση της Αυστραλίας.

Το Xue Long (Δράκος του Χιονιού), το οποίο βρισκόταν εγκλωβισμένο από την Παρασκευή στους πάγους μετά τη βοήθεια που προσέφερε στο ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε επίσης ακινητοποιηθεί από τους πάγους, έχει "ήδη απεγκλωβιστεί" και έχει χαράξει πορεία για να φτάσει σε ύδατα στα οποία μπορεί να πλεύσει ελεύθερα, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.

Ο μετεωρολόγος Ζανγκ Λιν, τον οποίο επικαλείτο νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα China Daily, σημείωσε ότι το Xue Long επωφελήθηκε του δυτικού ανέμου ο οποίος αναμενόταν στην ζώνη στην οποία βρισκόταν και ο οποίος αποτελούσε ένα "σχετικά σύντομο παράθυρο" ευκαιρίας, που θα του επέτρεπε να απεγκλωβιστεί.

Ο δυτικός άνεμος θα βοηθούσε στην μετακίνηση των πάγων που είχαν εγκλωβίσει το κινεζικό παγοθραυστικό, οι οποίοι είχαν εξάλλου το τριπλάσιο πάχος από αυτό το οποίο μπορεί να σπάσει το πλοίο, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Το Xue Long επέτρεψε την περασμένη Πέμπτη χάρη στο ελικόπτερό του την απομάκρυνση των επιβατών από το ρωσικό πλοίο Akademik Chokalskiy, που είχε ακινητοποιηθεί από τις 24 Δεκεμβρίου από τους πάγους στην Ανταρκτική.

Ωστόσο αν και ήταν εξοπλισμένο για να ανοίγει δρόμο στους πάγους, το κινεζικό πλοίο εγκλωβίστηκε και αυτό με την σειρά του σε πάγους πάχους 4 μέτρων σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων από νερά στα οποία μπορούσε να πλεύσει.

«Η Κίνα μπορεί να είναι υπερήφανη για την επιχείρηση διάσωσης που πραγματοποίησε το Xue Long», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η κινεζική εφημερίδα Global Times, σημειώνοντας ότι η διάσωση αυτή «χαιρετίστηκε από την διεθνή κοινή γνώμη».

Οι 52 επιστήμονες, τουρίστες και δημοσιογράφοι που απομακρύνθηκαν από το ρωσικό πλοίο αναμένεται να φτάσουν στην Αυστραλία σε περίπου 15 ημέρες.