Σήμερα αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ρουάντα για τα θύματα της γενοκτονίας που έγινε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, με την αφή μιας φλόγας, η οποία θα διασχίσει τη χώρα προτού επιστρέψει στην πρωτεύουσά της, το Κιγκάλι, σε τρεις μήνες.

Η αφή της φλόγας θα γίνει σήμερα το απόγευμα από την υπουργό Εξωτερικών Λουίζ Μουσικιουάμπο στο Κιγκάλι στο κύριο μνημείο, το οποίο έχει ανεγερθεί στο Γκισόζι στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του 1994.

Στη συνέχεια η φλόγα θα περάσει από διάφορες τοποθεσίες και χωριά της μικρής αυτής χώρας της κεντρικής Αφρικής, προτού αρχίσει επισήμως μια περίοδος εθνικού πένθους στις 7 Απριλίου.

«Την φλόγα θα μεταφέρουν νεαροί άνδρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρέντι Μουτάνγκουχα, αξιωματούχος του ιδρύματος Aegis, το οποίο διαχειρίζεται το μνημείο του Γκισόζι και βρίσκεται μεταξύ των διοργανωτών της σημερινής εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της κοινότητας των Τούτσι, έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία που διέπραξαν εξτρεμιστές Χούτου μέσα σε τρεις μήνες, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1994.

Οι περισσότεροι από αυτούς που ευθύνονταν για τη σφαγή δικάστηκαν από διεθνές ποινικό δικαστήριο στην Αρούσα στην Τανζανία.

Επίσης άλλα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, απλοί πολίτες της Ρουάντας, παρουσιάστηκαν ενώπιον λαϊκών δικαστηρίων, των λεγόμενων γκατσάτσα, για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισαν στη γενοκτονία. Τα δικαστήρια αυτά απεφάνθησαν σχετικά με την ενοχή του 65% αυτών που παρουσιάστηκαν ενώπιόν τους.

Κάθε χρόνο, η Ρουάντα και οι περίπου 12 εκατομμύρια κάτοικοί της τηρούν μια περίοδο εθνικού πένθους από τις 7 Απριλίου, την ημέρα κατά την οποία ξέσπασε η γενοκτονία.

Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει κάθε χρόνο εικόνες από τις σφαγές, ενώ οι πολίτες ντύνονται στα μοβ, που είναι το χρώμα του πένθους, και οι επιζώντες καθαρίζουν και ενταφιάζουν εκ νέου τα οστά θυμάτων. Κατά την περίοδο αυτή γίνονται επίσης αγρυπνίες.

Για την εικοστή επέτειο από τη γενοκτονία, έχει διοργανωθεί να γίνουν συζητήσεις όσον αφορά την εθνική ταυτότητα της Ρουάντας και την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα από τότε που τελείωσε η γενοκτονία, η οποία κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό.

Με στόχο την ενίσχυση μιας χώρας που εξακολουθεί να είναι πληγωμένη, η κυβέρνηση συνεχίζει να απαγορεύει στους πολίτες να δηλώνουν ότι είναι Χούτου ή Τούτσι.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Ρουάντα ανέκαμψε μετά τον τερματισμό της γενοκτονίας από το πρώην ανταρτικό Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας (FPR) του Πολ Καγκάμε, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Η χώρα, η οποία επαινείται για τα θετικά αποτελέσματα του αγώνα της κατά της φτώχειας, παρουσιάζει τακτικά ποσοστά ανάπτυξης άνω του 6%.

Ωστόσο οι επικριτές της εξουσίας την κατηγορούν συχνά ότι καταπνίγει οποιαδήποτε αντιπολίτευση και ότι επιδίδεται σε πολλές καταχρήσεις. Ειδικοί καταγγέλλουν επίσης ότι η συμφιλίωση εξακολουθεί να αποτελεί μια πλάνη.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αγώνα κατά της Γενοκτονίας, οι εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί φέτος θα έχουν ως στόχο δικαίως την προώθηση των προσπαθειών για την εθνική συμφιλίωση.