Σε 500 υπολογίζονται οι μαθητές και τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχασαν την ζωή τους λόγω του πολέμου στην Συρία το 2013, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σχολεία της χώρας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια συριακές λίρες (670 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την εφημερίδα Techrine.

Εξάλλου όπως διευκρινίζει η κυβερνητική αυτή εφημερίδα, 4.000 σχολεία καταστράφηκαν και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν λόγω των μαχών και της κατάστασης της ασφάλειας.

«Το υπουργείο Παιδείας ενεργεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διασφαλίσει τη συνέχεια της εκπαίδευσης και τη μεταφορά των μαθητών και των καθηγητών από ζώνες στις οποίες υπάρχουν προβλήματα σε πιο ήρεμες ζώνες», προσθέτει η εφημερίδα.

«Η κυβέρνηση ενεργεί επίσης για να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις οικογένειες των προσφύγων προκειμένου να μπορέσει να τις απομακρύνει από τα σχολεία ώστε να καταστούν λειτουργικά για την εκπαίδευση», υπογραμμίζεται στην εφημερίδα.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, αυτά προτείνεται να λάβουν δάνεια με προνομιακά επιτόκια για την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη Συρία λειτουργούσαν περισσότερα από 20.000 σχολεία το 2010. Σύμφωνα με την Unicef, ένα σχολείο στα πέντε έχει έκτοτε υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή χρησιμοποιείται πλέον για να στεγάζει οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί.