Τρία από τα έξι μέλη του εποπτικού συμβουλίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Σλοβενίας, HSE, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά την αποτυχία της HSE και της θυγατρικής της εταιρείας του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου Σοστάνι (TES) να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν σχετικά με τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στη χώρα, την κατασκευή μιας νέας μονάδας στο εργοστάσιο.

Ο επικεφαλής του εποπτικού Συμβουλίου Μάρκο Ζίντανσεκ, ο αναπληρωτής του Βλάστα Κρμέλι και το μέλος του συμβουλίου Μιλένκο Ζιέρλ υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους, επικαλούμενοι αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ενός δανείου εγγυημένου από το κράτος.

Σημειώνεται ότι το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε μία εγγύηση δανείου ύψους 440 εκατ. ευρώ για το έργο το καλοκαίρι του 2012, έπειτα από μήνες «παλινδρομήσεων».

Η εγγύηση, που αφορούσε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), εγκρίθηκε υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος του έργου θα παρέμενε κάτω από 1,3 δισ. ευρώ, όμως οι υπερβάσεις διόγκωσαν το τίμημα πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ.

Οι παραιτηθέντες αναφέρονται επίσης σε επιπλοκές που σχετίζονται με αλλαγές στο πρόγραμμα επενδύσεων, καθώς και στην εγγύηση που δόθηκε από την TES στην HSE.

«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για μελλοντικές αποφάσεις, ως εκ τούτου παραιτούμαστε από το εποπτικό συμβούλιο της HSE» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Finance αναφέρει, πάντως, ότι ο ιδιοκτήτης της HSE, το κρατικό ταμείο SOD, είχε πρόθεση να αντικαταστήσει τους τρεις παραιτηθέντες, οι οποίοι είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.