Νέα έρευνα οδήγησε στην σύλληψη τουλάχιστον οκτώ προσώπων, επιχειρηματιών και πολιτικών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι φέρονται να ενέχονται σε σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της πόλης Λ' Άκουιλα, η οποία είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από το σεισμό του 2009.

Δυο επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η αστυνομία και οι καραμπινιέροι τις ονόμασαν Do ut des (Δούναι και λαβείν) και Eagle (μετάφραση της σημασίας της ονομασίας Λ' Άκουιλα, δηλαδή «αετός»).

Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται ο νυν αντιδήμαρχος της πόλης, Ρομπέρτο Ρίγκα. Οι υπό έρευνα χρηματισμοί φέρονται να διαπράχθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάποιοι εκ των συλληφθέντων είχαν οικειοποιηθεί παράνομα σπίτια τα οποία στην πραγματικότητα προορίζονταν για τους σεισμοπαθείς και κατάφεραν να τα πωλήσουν σε ιδιώτες.

Οι έρευνες ξεκίνησαν εξαιτίας της υπόθεσης ενός επιχειρηματία της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας, ο οποίος είχε εξασφαλίσει εργολαβίες για την ανοικοδόμηση της Λ' Άκουιλα, δωροδοκώντας υπεύθυνους των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών.

«Νιώθω προδομένος. Ζητώ από την δικαιοσύνη να εντοπίσει όλους τους υπαίτιους, να φτάσει, το μαχαίρι στο κόκαλο», δήλωσε ο δήμαρχος της Λ' Άκουιλα, ο Μάσιμο Τσιαλέντε.