Αυστραλός αξιωματούχος την Τετάρτη αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι η χώρα σκοπεύει να παράσχει σκάφη και σωσίβιες λέμβους στους αιτούντες άσυλο από την Ινδονησία ώστε να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για «επιχειρησιακούς λόγους ασφαλείας».

Το θέμα προέκυψε από δημοσίευμα της εφημερίδας Sydney Morning Herald η οποία έγραψε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει «σωσίβιες λέμβους» τις οποίες θα μπορούσαν οι αιτούντες άσυλο να χρησιμοποιήσουν για να γυρίσουν πίσω στην Ινδονησία από όπου προέρχεται το βασικό κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία.

Κατά το παρελθόν μια κοινή πρακτική του αυστραλιανού ναυτικού ήταν να «στραγγίζει» τα πλοία στα οποία μετέβαιναν μετανάστες από καύσιμα, αφήνοντας μεν αρκετό για να επιστρέψουν αυτά πίσω στην Ινδονησία, αλλά πολύ λίγο για να μπορέσουν να φτάσουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αναφορά των μέσων ενημέρωσης ότι δύο πλοία μεταναστών ένα με 47 επιβάτες στο κατάστρωμα και ένα με 45 επιβάτες, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν πίσω από τις δυνάμεις προστασίας των θαλάσσιων συνόρων της Αυστραλίας. Το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε ότι δύο σκάφη έφτασαν στο νησί Ρότε, στην ανατολική Ινδονησία , αφού απωθήθηκαν από τους αυστραλούς είδηση που επιβεβαίωσε και η εφημερίδα Jakarta Post.