Ο πρώην αστέρας του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του την Τρίτη, φαίνεται να κατηγορεί τον αμερικανοκορεάτη ιεραπόστολο Κένεθ Μπάε ότι φέρει προσωπικά την ευθύνη που είναι έγκλειστος σε φυλακές της Βόρειας Κορέας, στην τελευταία από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων του πρώην μπασκετμπολίστα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN με αφορμή το τέταρτο ταξίδι του στην απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο Βόρεια Κορέα, ο Ρότμαν φαίνεται να κατηγορεί τον Κένεθ Μπάε, ο οποίος κρατείται στη Βόρεια Κορέα από το Νοέμβριο του 2012 και καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά του κράτους, ότι είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την κατάστασή του.

«Αν καταλαβαίνετε τι έκανε ο Κένεθ Μπάε .... Καταλαβαίνετε τι έκανε σε αυτή τη χώρα; Γιατί είναι αιχμάλωτος σε αυτή τη χώρα;» είπε ο Ρόντμαν, αρνούμενος όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις και να διευκρινίσει τι εννοεί. Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ρόντμαν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους, « ότι δεν πρόκειται να τιμήσω το ξέσπασμα αυτό απαντώντας», ενώ όπως είπε το ταξίδι ήταν « ιδιωτικό» που δεν αφορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Απλώς πρέπει να πω ότι εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία του Κένεθ Μπάε, καθώς συνεχίζουμε να ζητούμε από τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας να του χορηγήσουν αμνηστία και να τον αφήσουν άμεσα ελεύθερο για ανθρωπιστικούς λόγους» είπε ο Κάρνεϊ.

Η αδελφή του Μπάε η Τέρι Τσανγκ μιλώντας στο CNN σχετικά με τα σχόλια του Ρόντμαν είπε. «Δεν είναι κάποιο παιχνίδι. Είναι η ζωή ενός ανθρώπου. Πατέρα τριών παιδιών, γιου, αδελφού και συζύγου. Ο Ντένις Ρόντμαν δεν είναι διπλωμάτης. Μιλάει για τον εαυτό του και σίγουρα δεν είναι σε θέση να κρίνει τον Κένεθ Μπάε». 

Ο 45χρονος Μπάε, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος όταν συνελήφθη το 2012, καθώς οδηγούσε μια ομάδα τουριστών από το βόρειο τμήμα της χώρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέφερε ότι χρησιμοποίησε την τουριστική επιχείρησή του για να σχηματίσει ομάδες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Ρόντμαν πρόσφατα πήγε μια ομάδα από πρώην καλαθοσφαιριστών στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, για να γίνει ένα παιχνίδι προς τιμήν των γενεθλίων του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν τα οποία πιστεύεται ότι είναι την Τετάρτη, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Τα παιχνίδια έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την και την εκτέλεση του θείου του Κιμ , Γιανγκ Σονγκ Τεκ, που μέχρι τότε ήταν μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη Βόρεια Κορέα.