Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ήταν αντίθετος σε μια έρευνα από έναν ανεξάρτητο δικαστικό θεσμό σχετικά με τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στους δικαστές οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση διαφθοράς που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων ότι θα αρνούνταν να εγκρίνει την έρευνα του Ανώτατου Συμβουλίου των Δικαστών και των Εισαγγελέων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η έγκριση του Μποζντάγ είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα του Ανώτατου Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη ότι σκοπεύει να εξετάσει τους ισχυρισμούς πολλών εισαγγελέων της Κωνσταντινούπολης που έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την υπόθεση διαφθοράς οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν πιέσεις από ανώτερούς τους και από τον νέο διοικητή της αστυνομίας της πόλης Σελαμί Αλτινόκ.

Στις 26 Δεκεμβρίου ένας από τους εισαγγελείς αυτούς, ο Μουαμέρ Ακάς, είχε επικρίνει δημοσίως τη δικαστική αστυνομία, κατηγορώντας την ότι αρνήθηκε να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης εναντίον 30 ανθρώπων, επιχειρηματιών και βουλευτών που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Μετά τις καταγγελίες ο Ακάς απαλλάχθηκε από την υπόθεση.