Ένας 88χρονος διώκεται με την κατηγορία του φόνου και της συνέργειας σε φόνο κατά τη σφαγή του Οραντούρ-σιρ-Γκλαν, τη χειρότερη ναζιστική θηριωδία που διαπράχθηκε στη Γαλλία από το ναζιστικό στρατό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική Δικαιοσύνη.

Είναι όμως αβέβαιο μέχρι στιγμής το αν μπορεί να προχωρήσει η διεξαγωγή της δίκης, υπογράμμισε γερμανική δικαστική πηγή.
Ο άνδρας, ο οποίος ήταν 19 ετών την εποχή εκείνη, κατηγορείται για τη «μαζική δολοφονία 25 ανθρώπων και συνέργεια στη δολοφονία πολλών εκατοντάδων άλλων» ανέφερε το δικαστήριο της Κολωνίας σε ανακοίνωσή του.

Ο συνταξιούχος, ο οποίος ζει στα περίχωρα της Κολωνίας, ήταν στρατιώτης ενός διαβόητου συντάγματος τεθωρακισμένων των Ες-Ες, οι οποίοι εκτέλεσαν 642 άμαχους στο χωριό στα κεντρικά της Γαλλίας στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι κάτοικοι του χωριού είχαν οδηγηθεί στην πλατεία όπου βρισκόταν η αγορά του χωριού, όπου οι άνδρες είχαν διαχωριστεί από τις γυναίκες και τα παιδιά.

Έπειτα η ομάδα των ανδρών είχε χωριστεί σε 4 υποομάδες, τις οποίες εκτέλεσαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του χωριού.
Πιο συγκεκριμένα ο 88χρονος κατηγορείται ότι σκότωσε, μαζί με άλλους στρατιώτες, 25 άνδρες, τους οποίους πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα μέσα στη σιταποθήκη του χωριού, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του δικαστηρίου της Κολωνίας.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος πήγε στην εκκλησία του Οραντούρ, όπου οι Ες-Ες είχαν συγκεντρώσει πολλές εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά τους οποίος δολοφόνησαν πυροδοτώντας εκρηκτικά, πετώντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας τους με αυτόματα όπλα, πριν βάλουν φωτιά στο ναό.

Εκείνος υπήρξε συνεργός σε αυτό το φονικό, καθώς «παραφύλαγε σε σημείο κοντά στην εκκλησία» και ίσως να είχε μεταφέρει και εύφλεκτες ύλες, τόνισε.

Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών για τα εγκλήματα των ναζί, το οποίο βρίσκεται στο Ντόρτμουντ, έλαβε την απόφαση δίωξης του 80χρονου. Στο στόχαστρό του βρίσκονται άλλα 5 πρόσωπα αντιμέτωπα με ανάλογες κατηγορίες.

Η γερμανική Δικαιοσύνη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 μια νέα δικαστική διαδικασία για την σφαγή του Οραντούρ. Το δικαστήριο ανέφερε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το 2014, ήτοι 70 χρόνια μετά τα γεγονότα.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Γιοάχιμ Γκάουκ, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Γερμανίας που επισκέφθηκε το Οραντούρ-σιρ-Γκλαν μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.