Οι μάχες μαίνονται στο Νότιο Σουδάν επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών έχουν βαλτώσει.

Στο πεδίο της μάχης, τόσο οι δυνάμεις των ανταρτών όσο και οι φιλοκυβερνητικές επιβεβαιώνουν τις συγκρούσεις στη στρατηγικής σημασία πόλη Μπορ, την πρωτεύουσα της ανατολικής πολιτείας Τζόνγκεϊ, 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπα.

Η πόλη, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έχει αλλάξει τρεις φορές χέρια από την έναρξη των εχθροπραξιών τον περασμένο μήνα. Από την τοποθεσία Μινκάμεν, 25 χλμ. νοτιότερα, πολλοί πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πιο μακριά ακούγονται πυρά βαρέος πυροβολικού.

"Οι άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται γύρω από τη Μπορ. Δεν σταματούν να καταφθάνουν καθημερινά με το πλοίο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε", δήλωσε ο Τζον Μάρα, συντονιστής ανθρωπιστικής επιχείρησης των τοπικών αρχών.

Άλλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βορειοανατολική πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία του Άνω Νείλου, όπου οι αντάρτες δηλώνουν πως επωφελούνται από τις νέες αποστασίες στις τάξεις του στρατού. Συγκρούσεις μαίνονται και στην επίσης πλούσια σε πετρέλαιο βόρεια πολιτεία της Ενότητας.

Το Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, πλήττεται από μάχες από τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι συγκρούσεις άρχισαν μεταξύ μονάδων του στρατού πιστών στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και δυνάμεων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο. Έκτοτε οι μάχες εξέλαβαν διαστάσεις, με την εξέγερση υπό τον Μάκαρ να στηρίζεται από μια ετερόκλητη συμμαχία στασιαστών διοικητών του στρατού και πολιτοφυλάκων εθνοτήτων.

Ο πρόεδρος Κιρ κατηγορεί τον αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ και τους συμμάχους αυτού ότι οργάνωναν πραξικόπημα. Ο Μάκαρ διαψεύδει και κατηγορεί τον Κιρ ότι επιδιώκει να εξοντώσει τους αντιπάλους του.