Ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών και στη συνέχεια των κροατικών μυστικών υπηρεσιών, Γιόσιπ Πέρκοβιτς θα εκδοθεί στη Γερμανία, από τις αρχές της οποίας καταζητείται για τη δολοφονία του Κροάτη αντικαθεστωτικού, Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, έξω από το Μόναχο το 1983, όπως αποφάσισε χθες το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Ίβανα Τσάλιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το δικαστήριο αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα της Γερμανίας για έκδοση του Πέρκοβιτς και απέρριψε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο δικηγόρος του Γιόσιπ Πέρκοβιτς, Άντο Νομπίλο είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης μόλις την παραλάβει εγγράφως.

Ο κ. Νομπίλο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αν ο Γιόσιπ Πέρκοβιτς εκδοθεί στη Γερμανία θα αποκαλύψει όσα γνωρίζει και ότι θα προσφύγει επίσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Πέρκοβιτς διαψεύδει τις κατηγορίες των γερμανικών αρχών ότι συνδέεται με τη δολοφονία του Τζουρέκοβιτς. Καταζητούμενος από τις γερμανικές αρχές είναι και ο πρώην προϊστάμενος του Πέρκοβιτς, Ζντράβκο Μούστατς για την έκδοση του οποίου συνέρχεται σήμερα το δικαστήριο στη Βέλικα Γκόριτσα.

Τόσο ο Πέρκοβιτς, όσο και ο Μούστατς υποστηρίζουν ότι είναι θύματα ψευδομαρτυρίας του πρώην μέλους των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών, Βίνκο Σίντιτσιτς εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί διώξεις για ψευδορκία.

Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, ο δικηγόρος του Πέρκοβιτς έχει υποστηρίξει ότι από την έρευνα που έχει κάνει προκύπτει ότι οι κροατικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν ανάμειξη στη δολοφονία του Τζουρέκοβιτς και ότι ευθύνονται οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Ο Γιόσιπ Πέρκοβιτς συνελήφθη την Πρωτοχρονιά, όταν τέθηκε σε ισχύ η τροπολογία του νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.