Το όνειρο του φημισμένου Έλληνα αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη να αναγείρει στη Μελβούρνη το πιο ψηλό κτίριο της πόλης ίσως τελικά να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο ο Κατσαλίδης και οι πλούσιοι επενδυτές του πούλησαν τις μετοχές τους στον υπό ανέγερση νέο ουρανοξύστη της Μελβούρνης που θα είχε 108 ορόφους και ύψος 388 μέτρα.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αποχώρηση του Κατσαλίδη από το φιλόδοξο έργο έγινε καθώς, παρά την αρχική έγκριση οι αρχές το «κόντυναν» επειδή θα ήταν επικίνδυνο για τις πτήσεις.

Ο ίδιος ο Κατσαλίδης δήλωσε πάντως: «Από όσα γνωρίζω το έργο θα προχωρήσει και οι αρχιτέκτονες του είμαστε εμείς». Τα νέα σχέδια αναμένεται να παρουσιαστούν εντός του 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του ομογενούς αρχιτέκτονα, η Fender Katsalidis Arhitects, την οποία από το 1996 λειτουργεί από κοινού με τον Καρλ Φέντερ στο Σάουθ Μπανκ της Βικτόριας έχει αποσπάσει πολλά βραβεία.

Αρχικά από το 1997, ανελλιπώς κατόπιν από το 2006 έως και το 2012 σαρώνουν το ένα μετά το άλλο χάρη στις αρχιτεκτονικές επιδόσεις τους, στις δουλειές που αναλαμβάνουν σε ολόκληρη την Αυστραλία αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία. Μόνο το 2008, για παράδειγμα, το γραφείο τους έλαβε 10 εθνικές τιμητικές διακρίσεις, ενώ και το 2012 έφτασε τις 9, από τις συνολικά 42 που έχει πετύχει στο διάστημα αυτό των 16 χρόνων. Λίγους μήνες πριν ο Νώντας Κατσαλίδης κέρδιζε άλλη μια σημαντική επαγγελματική αναγνώριση.

Τη φορά αυτή το Βασιλικό Ινστιτούτο Αυστραλών Αρχιτεκτόνων (RAIA) του απένειμε το εθνικό αρχιτεκτονικό βραβείο Sir Zelman Cowen Award για τον σχεδιασμό του μεγαλύτερου ιδιωτικού μουσείου για την τέχνη και τα αρχαία της Αυστραλίας, του φημισμένου Museum of Old and New Art (MONA), που λειτουργεί στο Χόμπαρτ. Το σχεδίασε σε συνεργασία με τον πάμπλουτο και εκκεντρικό ιδιοκτήτη του, τον συλλέκτη έργων τέχνης Ντέιβιντ Γουόλς. Ηδη το μουσείο αυτό προσείλκυσε 600.000 επισκέπτες το 2012 κι έχει κερδίσει το Τουριστικό Βραβείο Τασμανίας, της Πολιτείας με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη, με τους περισσότερους καλλιτέχνες στην Αυστραλία.

Το μέχρι σήμερα ψηλότερο δημιούργημά του, ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Eureka, συνιστά πόλο έλξης τουριστών στη Μελβούρνη. Είναι ένα κτίριο 91 ορόφων, ύψους 297 μέτρων, στην περιοχή Σάουθ Μπανκ, δίπλα στο ποτάμι Γιάρα, στο κέντρο της Μελβούρνης.