Ο πρώην αστέρας του NBA Ντένις Ρόντμαν ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια που έκανε εις βάρος του αμερικανού ιεραπόστολου κορεατικής καταγωγής που κρατείται σε φυλακές της Βόρειας Κορέας, του Κένεθ Μπάε, μετέδωσε σήμερα το CNN επικαλούμενο ανακοίνωσή του.

Η τέταρτη επίσκεψη του Ρόντμαν στη Βόρεια Κορέα από τον Φεβρουάριο αλλά και το σχόλιο που έκανε στη διάρκεια συνέντευξής του, ότι για τη φυλάκιση του Μπάε ευθύνεται ο ίδιος και όχι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικογένεια του κρατούμενου ιεραπόστολου.

"Θέλω να ζητήσω συγγνώμη, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη", δήλωσε ο Ρόντμαν και πρόσθεσε ότι είχε πιει ύστερα από μία πιεστική ημέρα. "Ήταν μια πολύ πιεστική ημέρα. Ορισμένοι από τους συμπαίκτες μου αναχωρούσαν πιεζόμενοι από τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους. Τα όνειρά μου για τη διπλωματία του μπάσκετ είχαν γρήγορα καταρρεύσει. Είχα πιεί. Δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά όταν πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη ήμουν ταραγμένος. Δεν πρόκειται για δικαιολογία, είναι απλά η αλήθεια", είπε ο Ρόντμαν.

Ο Ρόντμαν έχει ρωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν αν μπορεί να εκμεταλλευθεί την σχέση του με τον Κιμ για να συζητήσει το ζήτημα του Μπάε, ο οποίος τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τον Μπάε -ο οποίος περιγράφεται τόσο ως ταξιδιωτικός πράκτορας όσο και ως χριστιανός ιεραπόστολος- ότι χρησιμοποιούσε την τουριστική του επιχείρηση για να υποκινεί σε εχθρικές κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ ενέργειες.

Η αδελφή του Μπάε χαρακτήρισε τα σχόλια του Ρόντμαν αποκρουστικά κι είπε ότι ανησυχεί πως αυτά θα πλήξουν τις προσπάθειες απελευθέρωσης του αδελφού της. "Παίζει παιχνίδια με τη ζωή του αδελφού μου", πρόσθεσε η Τέρι Τσανγκ και είπε "ήταν σε θέση να κάνει κάτι καλό και να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Κένεθ. Αρνήθηκε να το πράξει. Και στη συνέχεια, επέλεξε να εκτοξεύσει αυτές τις απαράδεκτες κατηγορίες εις βάρος του Κένεθ. Προφανώς, δεν γνωρίζει τίποτα για τον Κένεθ, για την υπόθεσή του. Κι αυτό είναι τρομακτικό".

Ο Ρόντμαν βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα για έναν αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε Βορειοκορεάτες και παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές του NBA στο πλαίσιο του εορτασμού των 31ων γενεθλίων του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σήμερα, μάλιστα, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, επισκέφθηκε με ελικόπτερο ένα νέο θέρετρο για σκι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι ένα από τα φιλόδοξα σχέδια του Κιμ. Ενδεδομένως, στο ελικόπτερο να επέβαινε και ο ίδιος ο Κιμ, πληροφορία που για λόγους ασφαλείας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο αγώνας μπάσκετ δόθηκε χθες Τετάρτη και τον παρακολούθησε ο ίδιος ο Κιμ καθώς και 14.000 θεατές, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ρόντμαν ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Κιμ τραγουδώντας του Happy Birthday με αντίστοιχο τρόπο με εκείνον της Μέριλιν Μονρό προς τον Κένεντι. Στη συνέχεια, έκανε ένα βήμα μπροστά κι υποκλήθηκε στον Κιμ.

Η κίνηση αυτή του 52χρονου Ρόντμαν προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.