Το διοικητικό δικαστήριο της Νάντης ακύρωσε σήμερα το διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν η παράσταση που επρόκειτο να δώσει απόψε στην πόλη αυτή ο σατιρικός ηθοποιός Ντιεντονέ, τον οποίο κατηγορεί η γαλλική κυβέρνηση ότι προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Οι αρχές της Νάντης είχαν απαγορεύσει την παράσταση —την πρεμιέρα της περιοδείας του ηθοποιού— ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πόλεων που προχώρησαν στο μέτρο αυτό επικαλούμενες τον κίνδυνο για διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Το δικαστήριο «αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης με την οποία ο νομάρχης (εκπροσωπώντας το κράτος) της περιοχής Λουάρ-Ατλαντίκ απαγόρευσε την παρουσίαση του θεάματος Ο Τοίχος του Ντιεντονέ Εμπαλά Εμπαλά, στις 9 Ιανουαρίου 2014» στο θέατρο Zenith της Νάντης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι η παράσταση αυτή «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ως βασικό στόχο να προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είπε ότι θα καταθέσει αμέσως έφεση στην απόφαση αυτή.

Ο δικηγόρος του Ντιεντονέ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «νίκη», εκφράζοντας την «πλήρη ικανοποίηση» του πελάτη του. Ο Ζακ Βερντιέ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση της παράστασης και στις άλλες πόλεις. Το έργο επρόκειτο να ανέβει αύριο Παρασκευή στην Τουρ και το Σάββατο στην Ορλεάνη, όμως οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει και εκεί την παράσταση.

«Πρόκειται για μια ήττα του Βαλς, για ήττα του Ερό», του πρωθυπουργού της Γαλλίας, είπε ο δικηγόρος.

Ο Ντιεντονέ, ο οποίος υποστήριζε ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, ενδέχεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα σήμερα το απόγευμα στη Νάντη.