Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία στο Παρίσι τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών.

Περίπου 500 με 600 κούρδοι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και πολλοί βουλευτές, συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα μπροστά από το λύκειο Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη» για τα τρία θύματα, το κίνητρο της δολοφονίας των οποίων παραμένει μυστήριο.

Την ώρα που οι διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται προς το γαλλικό προξενείο, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και πλαστικών σφαιρών.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα.

Οι τρεις γυναίκες, η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), η Φιντάν Ντογάν και η Λεϊλά Σαϊλεμέζ, εκτελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου στο Παρίσι στο Κουρδικό Κέντρο Πληροφόρησης (CIK).

Οκτώ ημέρες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έναν Τούρκο υπήκοο 30 ετών, τον Ομέρ Γκιουνέι, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη δολοφονία των τριών γυναικών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Γκιουνέι είχε οριστεί από το ΡΚΚ «οδηγός και συνοδός» της Τσανσίζ, όμως το κίνημα διαψεύδει ότι ο άνδρας είναι μέλος του.

Όσον αφορά το κίνητρο της τριπλής δολοφονίας εξετάστηκαν πολλά ενδεχόμενα, όπως το έγκλημα να αφορά ξεκαθάρισμα λογαριασμών που να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και ΡΚΚ. Ενδέχεται όμως να επρόκειτο για ενέργεια της τουρκικής ακροδεξιάς των Γκρίζων Λύκων ή ακόμη και να οφείλεται σε προσωπικές διαφορές μεταξύ του δράστη και των θυμάτων.