Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία θα είναι αποτυχημένη αν το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, δεν συμμετάσχει, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Γενεύης 2 η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, αναμένεται να συζητήσουν τη Δευτέρα την ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν, την οποία η Ουάσινγκτον απορρίπτει.

«Μια διάσκεψη στην οποία δεν συμμετέχουν παράγοντες με επιρροή δεν θα καταφέρει να επιλύσει τη συριακή κρίση», δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Γι' αυτό τον λόγο η Γενεύη 2 έχει ήδη αποτύχει προτού ξεκινήσει», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία «σόου διαπραγματεύσεων».

Περίπου 30 κυβερνήσεις, οργανώσεις και παρατάξεις έχουν προσκληθεί στη διεθνή αυτή διάσκεψη, που έχει αναβληθεί πολλές φορές και η οποία φιλοδοξεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπους του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της αντιπολίτευσης με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία.

Όμως το Ιράν, που υποστηρίζει τον Άσαντ, δεν έχει προσκληθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επιθυμεί να προσκαλέσει την Τεχεράνη, όπως και η Ρωσία, η οποία είναι επίσης σύμμαχος της Συρίας. Από την άλλη, οι ΗΠΑ δεν έχουν προτείνει παρά έναν δευτερεύοντα ρόλο στο Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη έχει ήδη απορρίψει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna, ο Πούτιν επανέλαβε στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ροχανί την υποστήριξη της Μόσχας και την ελπίδα να πείσει «τους συμμάχους μας (...) ότι το Ιράν, ως παράγοντας-κλειδί, θα πρέπει να είναι παρόν στις διαπραγματεύσεις».