Ανησυχητικά για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε στη γείτονα χώρα μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία αποκαλύφθηκαν και φέρονται να εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο γιος του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Sonar, με το ερώτημα ¨Εάν γινόταν αυτή την Κυριακή εκλογές¨, φαίνεται πως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δεν μπορεί να κάνει πλέον αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μία νέα αναμέτρηση στην κάλπη.

Οι μετέχοντες στην δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η επιχείρηση κατά της διαφθοράς που άρχισε στις 17/12 είναι μια τίμια επιχείρηση σε αντίθεση με όσα λέει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι υπάρχει υποκίνηση και κατεύθυνση από ξένες δυνάμεις και ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον.

Η εταιρία ερευνών Sonar που είχε πετύχει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των εκλογών της 12/6/2011, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε τίτλο “Έρευνα Πολιτικών Τάσεων και Επικαιρότητα Ιανουαρίου 2014” και στην οποία συμμετείχαν 3.025 άτομα από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Τεκίρνταγ, Σμύρνη και αλλού.

Σύμφωνα με την έρευνα τα ποσοστά των κομμάτων είναι: ΑΚΡ 42,3% , CHP 29,8% και MHP 18,7% και BDP 5,6 %.

Το ποσοστό αυτών που θεωρούν δίκαιη την επιχείρηση κατά της διαφθοράς είναι 60,3% (!), ενώ αυτοί που την βρίσκουν άδικη 28,1%. Να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 11,6% των ερωτηθέντων φοβήθηκε να απαντήσει(!).

Τα νέα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής δείχνουν στην παρούσα φάση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι παντοδύναμος και ότι αν υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις “τρίζει” η καρέκλα του.

Γ.Κοκ.