Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Σόφιας ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκλείσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασίλ Λέφσκι.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στάθηκαν σε διάβαση πεζών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και στο κτίριο της Βουλγαρικής Βουλής, αλλά αστυνομικοί τους απώθησαν στα πεζοδρόμια κατά μήκος της λεωφόρου, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτίριο της Βουλής και εξέφρασαν την ετοιμότητα να επιχειρήσουν εκ νέου αποκλεισμό κεντρικών δρόμων της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο Γιάβορ Νικιφόροφ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανήγγειλε “ασυνήθιστες δράσεις” σε ανάμνηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο το 1997.

Στις 10 Ιανουαρίου του 1997 συμμετέχοντες σε διαδήλωση κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαν Βιντένοφ έσπασαν παράθυρα και πόρτες στον πρώτο όροφο της Βουλγαρικής Βουλής και εισέβαλαν στον κτίριο. Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν ώστε να αποχωρήσουν ασφαλείς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση ανετράπη και οι Σοσιαλιστές επέστρεψαν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για δεύτερη θητεία.

Ο κ. Νικιφόροφ είπε ότι με τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα τερματίζονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε διάσπαση του αστυνομικού κλοιού, αλλά η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στάθηκε εμπόδιο.

Χωρίς να αποσαφηνίσει τι εννοούσε όταν έκανε λόγο για “ασυνήθιστες δράσεις” τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ασυνήθιστες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας.

Φωτογραφίες του Γιάβορ Νικιφόροβ, Καθηγητή της Χρονιάς για το 2013 (στην πληροφορική), ο οποίος στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τον περασμένο Νοέμβριο, εμφανίστηκε “οπλισμένος” με ένα μάτσο πράσα και με ένα τεράστιο πακέτο χαρτί υγείας ως “ασπίδα” και πλησίασε τον αστυνομικό κλοιό έγινε πρωτοσέλιδο στις βουλγαρικές εφημερίδες.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ανήγγειλαν ότι θα αναμένουν τους βουλευτές έξω από τη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου, όταν θα επιστρέψουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.