Το δικαστήριο της κροατικής πόλης Βέλικα Γκόριτσα απέρριψε το γερμανικό αίτημα προς την Κροατία για έκδοση του πρώην αρχηγού των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών Ζντράβκο Μούστατς, ο οποίος καταζητείται από τη Γερμανία ως ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία του Κροάτη αντιφρονούντα Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, έξω από το Μόναχο το 1983.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου που βασίστηκε στο σκεπτικό ότι οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί προκάλεσε έκπληξη, καθώς μία μέρα νωρίτερα δικαστήριο του Ζάγκρεμπ αποφάσισε την έκδοση στη Γερμανία του πρώην συνεργάτη του Μούστατς, Γιόσιπ Πέρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για ανάμειξη στην ίδια δολοφονία.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Άντε Ζέλικο εξήγησε ότι το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η παραγραφή σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του 1991 αποτελεί εμπόδιο στην έκδοση.

Οι Ζντράβκο Μούστατς και Γιόσιπ Πέρκοβιτς συνελήφθησαν την Πρωτοχρονιά, μόλις τέθηκε σε ισχύ τροπολογία του νόμου που προβλέπει εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αν υπάρχουν εμπόδια για την έκδοση ανεξάρτητα από τις διατάξεις για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις με κράτη – μέλη της ΕΕ.

Τόσο ο Μούστατς, όσο και ο Πέρκοβιτς αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Τζουρέκοβιτς υποστηρίζοντας ότι είναι θύματα ψευδομαρτυρίας του πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Βίνκο Σίντιτσιτς.

Η υπόθεση Πέρκοβιτς αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαμάχης, επειδή η Κροατία πέρσι αρνήθηκε να αλλάξει το νόμο για την έκδοση υπόπτων υπηκόων της και να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, μία κίνηση που θεωρήθηκε απόπειρα να προστατεύσει τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Η ΕΕ προειδοποίησε το Ζάγκρεμπ ότι θα επιβάλει κυρώσεις και τότε η Κροατία άλλαξε στάση.

Το Ζάγκρεμπ έλαβε από το Βερολίνο το ένταλμα σύλληψης των Μούστατς και Πέρκοβιτς μόλις η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ, την 1η Ιουλίου του 2013.

Δύο μέρες νωρίτερα η Βουλή της Κροατίας αποφάσισε να αλλάξει το νόμο για τη νομική συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη, ώστε να μην εκδίδονται πολίτες της που κατηγορούνται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από το 2002.

Ο νόμος έγινε γνωστός ως “Νόμος Πέρκοβιτς” επειδή υπήρξαν υποψίες ότι υιοθετήθηκε για να προστατευθεί ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Η κροατική κυβέρνηση μετά από τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕ αποφάσισε να καταργήσει το χρονικό όριο αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.