Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ εξέφρασε «βαθιά λύπη και κατάπληξη» για τα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αυτόνομης κυβέρνησης της κουρδικής οντότητας στο βορρά της χώρας να αρχίσει να πωλεί πετρέλαιο στην Τουρκία χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Οι πρώτες ποσότητες αργού έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και η έναρξη της εξαγωγής του αναμένεται να γίνει εντός του μήνα και να μεγεθυνθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ανέφερε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (ΚΠΚ) την Τετάρτη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης εξέφρασε κατάπληξη για την κίνηση, την οποία περιέγραψε ως μια «κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος του Ιράκ», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επέκρινε επίσης με σφοδρότητα την τουρκική κυβέρνηση διότι επέτρεψε στο σύστημα αγωγών που συνδέει τα ιρακινά κοιτάσματα πετρελαίου με τερματικούς σταθμούς εξαγωγής αργού στην Τουρκία να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά και την αποθήκευση αργού που έχει εξορυχτεί από το Κουρδιστάν χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Ιράκ.

Το υπουργείο επισήμανε εξάλλου ότι τα σχέδια για την έναρξη της εξαγωγής πετρελαίου παραβιάζει τη συμφωνία της 25ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιράκ και την ΚΠΚ. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε ότι ειδικοί από τις δύο πλευρές θα συζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο κουρδικό αργό θα μπορούσε να εξαχθεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Οργανισμού Εμπορικής Διάθεσης Πετρελαίου του Ιράκ (ΚΟΕΔΠ).

Η προσπάθεια της κουρδικής κυβέρνησης να εξάγει αυτόνομα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που αντλείται στο θύλακα έχει εξοργίσει τη Βαγδάτη, η οποία επιμένει εξαρχής ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι εκείνη που διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης των ιρακινών ενεργειακών πόρων.

Το ισχύον ιρακινό Σύνταγμα προβλέπει ότι όλα τα έσοδα από το πετρέλαιο περνούν από τα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και ότι οι Κούρδοι θα λαμβάνουν το 17% του συνόλου, αν και οι μειονοτικοί καταγγέλλουν ότι σπανίως καταλήγουν σε αυτούς τα οφειλόμενα ποσά καθ' ολοκληρία.