Μαχητές μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα απελευθέρωσαν μια γυναίκα από τη Νότιο Αφρική που είχαν απαγάγει από την πόλη Τάιζ της Υεμένης και η ομάδα των διαπραγματευτών προσπαθεί τώρα να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του συζύγου της.

Οι πληροφορίες για την υπόθεση αυτή ήταν συγκεχυμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τοπικοί αξιωματούχοι και πηγές των φυλών είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι τόσο ο Πιερ, όσο και η Γιολάντε Κόρκι είχαν απελευθερωθεί. Αργότερα ανασκεύασαν, λέγοντας ότι μόνο η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη.

Η υγεία και των δύο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι η Γιολάντε αφέθηκε ελεύθερη μετά την μεσολάβηση προεστών φυλών και πρόσθεσαν πως ο σύζυγός της αναμένεται να απελευθερωθεί «εντός ημερών». Οι μαχητές κρατούσαν αιχμαλώτους τους δύο Νοτιοαφρικανούς σε μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Αμπιάν στα νότια της χώρας, ανέφερε η πηγή.

Οι όμηροι εργάζονταν ως δάσκαλοι στην Υεμένη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Ιμτιάζ Σουλιμάν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης South Africa - Gift of the Givers Foundation, η οποία είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

«Μόνο η Γιολάντε απελευθερώθηκε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά τους όρους απελευθέρωσης του Πιερ. Μας έχουν δώσει χρονικό περιθώριο 8 ημερών και απαιτούν 3 εκατομμύρια δολάρια λύτρα» είπε ο Σουλιμάν μιλώντας στο Ρόιτερς.

Προσέθεσε ότι δε δόθηκαν λύτρα για τη γυναίκα καθώς γνωστοποιήθηκε στους απαγωγείς ότι η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής δε σκόπευε να πληρώσει και οι οικογένειές των ομήρων δε μπορούσαν να δώσουν τα χρήματα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι απαγωγείς νόμιζαν αρχικά ότι το ζευγάρι ήταν Αμερικανοί πολίτες.