Την υποστήριξή του στην ιρακινή κυβέρνηση, στον αγώνα της για την ανακατάληψη περιοχών κοντά στη Βαγδάτη που πέρασαν στα χέρια ισλαμιστών με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ανακοίνωση τους, εξέφρασαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι, λίγες ημέρες αφότου ένοπλοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε πήραν τον έλεγχο της Φαλούτζας και πολλών συνοικιών του Ραμάντι, στην επαρχία αλ-Ανμπαρ, 60 χλμ. και 100 χλμ. αντιστοίχως δυτικά της πρωτεύουσας.

Το Συμβούλιο καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές και εξήρε το «μεγάλο θάρρος» των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία αυτή. «Το Συμβούλιο εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για να εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού στο Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο ασκεί πίεση «στις φυλές του Ιράκ, τους τοπικούς αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία αλ-Ανμπαρ να συνεχίσουν, να διευρύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά της βίας και της τρομοκρατίας» και υπογραμμίζει την «καθοριστική σημασία του διαλόγου και της εθνικής ενότητας».

Είναι η πρώτη φορά που ένοπλοι παίρνουν τόσο ανοιχτά τον έλεγχο αστικών περιοχών μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή το 2003.

Δυνάμεις των φυλών και της αστυνομίας ωστόσο ανέκτησαν την Παρασκευή τον έλεγχο δύο συνοικιών της πόλης Ραμάντι από τους ένοπλους αντάρτες.

TAGS