Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου και ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου που καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε σήμερα ότι θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας του αν ο λαός το "ζητούσε".

Ο Σίσι θα είναι υποψήφιος, αν ο στρατός "υποστηρίξει" την υποψηφιότητά του, μετέδωσαν τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, επικαλούμενα σημερινή ομιλία του στρατηγού, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου.

Ο στρατηγός Σίσι κάλεσε επίσης τους Αιγύπτιους να ψηφίσουν μαζικά την Τρίτη και την Τετάρτη στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για το νέο Σύνταγμα, το οποίο χορηγεί λίγο περισσότερη εξουσία στους στρατιωτικούς.

Μετά την καθαίρεση από τον στρατό και την σύλληψη στις 3 Ιουλίου του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, η προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε και διευθύνεται ντε φάκτο από τους στρατιωτικούς έχει επιδοθεί σε μια αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μόρσι, αλλά έχει δεσμευτεί για την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών φέτος.

"Αν πρέπει να θέσω υποψηφιότητα, θα πρέπει να υπάρχει ένα αίτημα του λαού προς αυτήν την κατεύθυνση και μια εντολή από τον στρατό μου", σημείωσε ο Σίσι σε συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται η κυβερνητική εφημερίδα Αλ Άχραμ.

Εδώ και εβδομάδες το θέμα αυτό της υποψηφιότητας για την προεδρία του Σίσι, ο οποίος χαίρει μεγάλης δημοτικότητας μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσης του Μόρσι, και του οποίου πορτρέτα υπάρχουν στους δρόμους, τα καταστήματα και ορισμένες υπηρεσίες της χώρας, συζητείται έντονα στην Αίγυπτο.