Ο αμερικανικός στρατός έχει αποστείλει μια μικρή ομάδα στρατιωτικών συμβούλων στη Σομαλία, την πρώτη από το 1993, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post.

Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί στο Μογκαντίσου από το φθινόπωρο. Στόχος τους είναι να παρέχουν συμβουλές στα αφρικανικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της αλ-Σαμπαάμπ, μια ισλαμιστική πολιτοφυλακή οι ηγέτες της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην αλ-Κάιντα, αναφέρει η εφημερίδα παραθέτοντας δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων του στρατού.

Από τότε που δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 Αμερικανοί –κατά την στρατιωτική επιχείρηση «Black Hawk Down»- το Πεντάγωνο είχε αποφύγει την αποστολή στρατευμάτων στη Σομαλία. Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προσπαθήσει, με επιφυλακτικό τρόπο, να συμμετέχει πιο ενεργά στην περιοχή, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει εδώ και ένα χρόνο περίπου την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας με αποτέλεσμα να έχουν αποκατασταθεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει στο εκ νέου άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σομαλία.

Η αλ-Σαμπαάμπ, η οποία κατέχει τον έλεγχο κυρίως αγροτικών περιοχών στη κεντρική και νότια Σομαλία, προέβη την Τετάρτη στην απαγόρευση της χρήσης του Ίντερνετ από φόβο μήπως και παρακολουθούνται οι επιχειρήσεις της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όσες εταιρείες αρνηθούν να συμμορφωθούν με την απαγόρευση «θα θεωρηθούν ότι συνεργάζονται με τον εχθρό και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον τους, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.