Η σύνοδος έντεκα χωρών που υποστηρίζουν τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τον κύριο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, άρχισε σήμερα στο Παρίσι παρουσία του προέδρου του Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα.

Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να συζητηθεί η συμμετοχή, η οποία παραμένει αβέβαιη, της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία που θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία, η οποία είναι γνωστή ως "Γενεύη 2".

Η σύνοδος αυτή των υπουργών Εξωτερικών 11 χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Τουρκία) πραγματοποιείται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να μετάσχει στη σύνοδο αυτή λίγο αργότερα σήμερα. Εξάλλου νωρίς το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μια τελική ανακοίνωση.

Δέκα ημέρες πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2", που θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην συριακή σύγκρουση, αντικείμενο της συνόδου που άρχισε στο Παρίσι είναι να παροτρυνθεί η συριακή αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση, να αποστείλει εκπροσώπους της στην Ελβετία.

"Προσπαθούμε να επιτρέψουμε στην 'Γενεύη 2' να διεξαχθεί και κυρίως να έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά χωρίς να κρύβουμε τις δυσκολίες", υπογράμμισε ένας Γάλλος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει συναίνεση μεταξύ των έντεκα χωρών πάνω στο ζήτημα αυτό.

Στο Παρίσι έχουν ήδη αρχίσει έντονες διπλωματικές επαφές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συνάντησε χθες τον Άχμαντ Τζάρμπα, όπως και τους ομολόγους του του Κατάρ και του Κουβέιτ. Σήμερα το πρωί είχε συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ αύριο Δευτέρα θα μιλήσει διαδοχικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά με τον Κέρι και στη συνέχεια με τον διεθνή μεσολαβητή για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι θα επωφεληθεί της μετάβασής του στο Παρίσι για να μιλήσει σήμερα για την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία με τους ομολόγους του του Αραβικού Συνδέσμου. Αύριο το πρωί θα συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ, έχοντας στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητήσει μαζί του και αυτό μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του Ιράν, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει προσκληθεί στην Γενεύη 2, και στην συνέχεια θα έχει κοινή συνάντηση με τον Λαβρόφ και τον Μπραχίμι.

TAGS