Τα 150 χρόνια του σύγχρονου κράτους της γιορτάζει σήμερα η Ιταλία με χιλιάδες Ιταλούς τα ξημερώματα να βγαίνουν στους δρόμους με βαμμένα τα πρόσωπά τους στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, πράσινο, λευκό και κόκκινο.

Πολλά ήταν τα κτίρια αλλά και τα ρωμαϊκά μνημεία που φωτίστηκαν με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας όπως το Κολοσσαίο. Στο Τορίνο την πόλη των βασικών εορτασμών τη 17η Μαρτίου του 1867 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθνοσυνέλευση του ιταλικού κράτους. Στην Τοσκάνη είναι για σήμερα προγραμματισμένες συναυλίες ενώ στη Ρώμη το βράδυ της Τετάρτης γιόρτασαν με πυροτεχνήματα ενώ τα μεγάφωνα του δήμου έπαιζαν όπερες του Βέρντι και του Πουτσίνι.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις φέτος σημαδεύτηκαν από την πολιτική κρίση στη δίνη της οποίας η Ιταλία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες μετά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ για τον πρόεδρο, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ανήλικη μαροκινή Ρούμπι Καρίμα στο σκάνδαλο “Ρούμπι-γκειτ”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την έναρξη των έστειλε μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι “Διασπασμένοι δε θα γίνουμε ποτέ ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό Κράτος” τη στιγμή που μέλη της Λέγκα του Βορρά- κυβερνητικός εταίρος του Καβαλιέρε- στο άκουσμα του εθνικού ύμνου της Ιταλίας αποχώρησαν από την εκδήλωση ζητώντας άμεσα μεταρρυθμίσεις και την αυτονομία της Λομβαρδίας.