Είναι «πολύ πιθανόν» ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις τους όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την ισχύ της προσωρινής εξάμηνης συμφωνίας που προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διπλωματική πηγή.

Ο στόχος του νέου αυτού γύρου συνομιλιών είναι να επιτευχθεί μια ευρεία ρύθμιση στην διένεξη εδώ και μια δεκαετία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος οι αβεβαιότητες να οδηγήσουν σε βαθύτερες εντάσεις ή ακόμη και σε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η διπλωματική αυτή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι στην πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων —ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία— θα μετάσχουν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Δεν θα συμβεί τον Ιανουάριο, λόγω του Κινεζικού Νέου Έτους, αλλά είναι πάρα μα πάρα πολύ πιθανό (να γίνει) τον Φεβρουάριο», σημείωσε η ίδια πηγή.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των έξι χωρών, υπό την ΕΕ, θα έχουν συνομιλίες ενόψει της συνάντησης αυτής για να προετοιμάσουν μια ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα, Μεχντί Σαναϊέ, δήλωσε ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ θα μεταβεί την Πέμπτη στην Μόσχα για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μόσχα για μια επίσκεψη διάρκειας μιας ημέρας κατά την οποία θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», σημείωσε ο Σαναϊέ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ζαρίφ «θα συζητήσει περιφερειακά και διεθνή θέματα και ορισμένα ζητήματα που συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά που διεξάγονται ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις με τους Ρώσους αξιωματούχους».

Η επίσκεψη αυτή γίνεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής της προσωρινής συμφωνίας της Γενεύης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τις 20 Ιανουαρίου.

Επίσης γίνεται πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, που είναι γνωστή ως Γενεύη 2 και προβλέπεται να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, ζητεί το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει επίσης τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, να μετάσχει στη διάσκεψη αυτή, παρά τις επιφυλάξεις των δυτικών.

Ο Ζαρίφ βρίσκεται τώρα στον Λίβανο, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή η οποία θα τον φέρει στη συνέχεια στη Συρία, στο Ιράκ και στην Ιορδανία.