Μια έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε υποκατάστημα της ουγγρικής τράπεζας CIB στη Βουδαπέστη προκάλεσε υλικές ζημιές στην πρόσοψή της, πάντως δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, ανέφερε η αστυνομία.

Ο αυτοσχέδιος αυτός μηχανισμός εξερράγη λίγο μετά τις 04:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αστυνομία και κατέστρεψε μεγάλο μέρος ενός τοίχου του κτιρίου στο οποίο εδρεύει η τράπεζα, ενώ έσπασαν τζάμια.

«Βάσει των πρώτων στοιχείων η έκρηξη προκλήθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό άγνωστης συνδεσμολογίας και σύνθεσης», ανέφερε η ουγγρική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία σημείωσε ότι αναζητεί έναν μοτοσικλετιστή ο οποίος διέφυγε από το σημείο της επίθεσης. Δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το πιθανό κίνητρο της επίθεσης.

Η τράπεζα CIB είναι θυγατρική της ιταλικής Banca Intesa SanPaolo.

Μια εκπρόσωπος της τράπεζας απέφυγε να κάνει σχόλια για την βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημά της. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται υποκαταστήματα και άλλων τραπεζών, όπως της Τράπεζας της Βουδαπέστης —θυγατρικής της GE Capital— που επίσης υπέστη ζημιές.

Οι τράπεζες έχουν γίνει στόχος διαφόρων εκδηλώσεων οργής στην Ουγγαρία, ιδίως διότι είχαν ενθαρρύνει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να πάρουν δάνεια σε ξένα νομίσματα, τα οποία ήταν σχετικά φθηνά πριν από την οικονομική κρίση του 2008 αλλά κατόπιν έγιναν πανάκριβα καθώς η ισοτιμία του φιορινιού μειώθηκε.

Η κυβέρνηση έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να βοηθήσει τα χρεωμένα νοικοκυριά και σχεδιάζει να λάβει περαιτέρω μέτρα, που οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν μεγάλη ζημία.