Την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέροντας τη Μόσχα και την Αθήνα ως παραδείγματα της επιτυχίας αυτής της πολιτικής.

Απευθυνόμενος στην έκτη ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών, στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε επίσης ότι «μια ισχυρή δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση μιας δραστήριας διπλωματίας». «Η δημοκρατία δεν μπορεί να παγιωθεί, όταν οι πολίτες εξαναγκάζονται να σκέφτονται με συγκεκριμένο τρόπο», είπε και συμπλήρωσε ότι η καταπολέμηση των «απαγορεύσεων, της διαφθοράς, της φτώχειας», υπήρξε η βασική φιλοσοφία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε, επίσης, την υποχρέωση λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας: «Η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή υπόλογη και οφείλει να μην αποφεύγει να λογοδοτεί για την εξουσία της. Με αυτήν την έννοια, ουδέποτε έχουμε αποφύγει τη λογοδοσία σε οτιδήποτε, τα τελευταία 10 χρόνια», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.