Αρνήθηκε να υπογράψει την πράξη ανάληψης των καθηκόντων του, όπως και το κείμενο του όρκου, ο Κρστιμιρ Πάντιτς, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο τέλος του 2013 στο Κόσοβο.

Σε τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κατά πλειοψηφία Σέρβοι, (βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεπόσαβιτς) πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κεκλεισμένων των θυρών οι τελετές ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Ο κ. Πάντιτς, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο κατήγγειλε ότι οι δημοτικές εκλογές «ήταν μεγάλη απάτη της διεθνούς κοινότητας».Σε δήλωσή του που διένειμε στα σερβικά ΜΜΕ ανέφερε ότι «οι εκλογές που διοργανώθηκαν στο βόρειο Κόσοβο από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ήταν δήθεν ουδέτερες όσον αφορά το καθεστώς, ήταν μία μεγάλη απάτη από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας». Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ όταν έλαβαν το εκλογικό υλικό, κόλλησαν τον θυρεό και την επιγραφή Δημοκρατία Κοσόβου και στη συνέχεια το παρέδωσαν στην Πρίστινα» [...] «Ο ΟΑΣΕ με τον τρόπο αυτό παραβίασε μία από τις βασικές αρχές δράσης του και τάχθηκε με την πλευρά των αρχών της Πρίστινας. Με την ενέργεια αυτή αναγνώρισε ευθέως το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, αν και το Κόσοβο δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει μέλος του ΟΑΣΕ» σημείωσε.

Ο Κρστιμιρ Πάντιτς κατήγγειλε ακόμη ότι εκπρόσωποι της ΕΕ έκαναν «ανεπίτρεπτες προτάσεις» στους Σέρβους του Κοσόβου με αφορμή τη συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων. Όπως υποστήριξε «προτάθηκε στους δημάρχους να ορκιστούν παρουσία δημοσιογράφων και στη συνέχεια να υπογράψουν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων δήλωση στην οποία ο θυρεός του Κοσόβου καλυμμένος με αυτοκόλλητο».

Το μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Νέναντ Ρίκαλο δήλωσε ότι μετά την άρνηση του Κρστιμιρ Πάντιτς να αναλάβει το δημαρχιακό αξίωμα, το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποφασίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.