Τουλάχιστον 20 Βέλγοι πολίτες έχουν σκοτωθεί μαχόμενοι στη Συρία για την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 200 Βέλγοι έφυγαν από τη χώρα για να πολεμήσουν στη Συρία. "Οι περισσότεροι έχουν ενταχθεί στις πιο ακραίες οργανώσεις, όπως στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)", είπε ο Ρέιντερς στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το "πώς θα παρακολουθούμε αυτούς τους τζιχαντιστές ώστε να κρίνουμε αν είναι επικίνδυνοι από τη στιγμή που θα επιστρέψουν" στο Βέλγιο ή σε άλλη χώρα.

Αν και το φαινόμενο αυτό, της φυγής δηλαδή Δυτικών πολιτών για να πολεμήσουν στη Συρία, παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, οι βελγικές αρχές ήταν από τις πρώτες που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ένταξη υπηκόων τους σε ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Παρά τους θανάτους των "εθελοντών" και τις συλλήψεις άλλων που επιστρέφουν στο Βέλγιο, η φυγή στη Συρία δεν έχει σταματήσει. Την περασμένη εβδομάδα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο νεαρές γυναίκες που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία απήχθησαν από μια αντίπαλη οργάνωση. "Οι δύο νέες είναι ηλικίας 17 και 19 ετών. Ήταν ερωτευμένες με μαχητές. Όμως δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τώρα. Είχαν ενταχθεί σε μια άκρως εξτρεμιστική οργάνωση και είναι πιθανόν να απήχθησαν από κάποια άλλη, όμως δεν το έχουμε επιβεβαιώσει", διευκρίνισε ο Βέλγος υπουργός.

TAGS