Εναντίον των αχαλίνωτων χρηματαγορών, εναντίον μιας οικονομίστικης λογικής η οποία, όπως τόνισε, έχει απομακρυνθεί από την πραγματική οικονομία και έχει επηρεάσει αρνητικά τις συνθήκες διαβίωσης πολλών ανθρώπων, καταφέρθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ο Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο για την 125η επέτειο από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού που παράγεται από κοινού με σκληρή εργασία καταλήγει σε φορολογικούς Παραδείσους χωρίς να συμβάλει σε τίποτε στο κοινό όφελος και σε αυτή τη διεθνή αδικία θα πρέπει να αντιπαρατεθεί ένα διεθνές κίνημα που θα προτάσσει την δικαιοσύνη και την τιμιότητα, επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, ο κ. Φάιμαν τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εθνικιστές και αυτοί που υποδαυλίζουν μίσος, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα πως η Σοσιαλδημοκρατία με μια κοινή στάση θα εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως σήμερα δεν έχουν σημασία η εσωτερική πολιτική και οι εθνικές λύσεις, αλλά τα διεθνή προγράμματα και λύσεις.

Στους πάνω από 500 προσκεκλημένους στις εκδηλώσεις για την 125η επέτειο από το ενωτικό ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος στην Χάινφελντ στις αρχές του 1889 υπό τον ιστορικό ιδρυτή και αρχηγό του, Βίκτωρ Άντλερ, συγκαταλέγονταν δεκάδες κορυφαία στελέχη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών.

Στην κωμόπολη, που αποκαλείται και "Βηθλεέμ της Σοσιαλδημοκρατίας", μετέβησαν ο επί ένδεκα χρόνια πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός τους Φραντς Βρανίτσκι, ο θεωρούμενος ως ισχυρότερος σήμερα πολιτικός τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ και ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χάνες Σβόμποντα.

Σε σημερινά αφιερώματα και δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου γίνονται ευρείες αναφορές στην ιστορία και την πορεία του κόμματος τα προηγούμενα 125 χρόνια και τίθεται παράλληλα το ερώτημα τι έχει απομείνει από το ιδρυτικό πρόγραμμα του Χάινφελντ: από τα αιτήματα για ισότητα, οικονομική ανεξαρτησία και πολιτικά δικαιώματα, όπως διατυπώνονταν τότε. Ο Τύπος διερωτάται παράλληλα πόσο σοσιαλιστικό είναι σήμερα το κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ευρείες αναφορές στην αποκαλούμενη "Εποχή Κράισκι", του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, που θεωρείται πολιτικός αναμορφωτής, ο οποίος με τη βούλησή του για αλλαγή και πρόοδο, με την πίστη του στη δημοκρατία, στην κοινωνική ισότητα και στην ειρήνη, ανέδειξε τη χώρα του, στα δεκατρία χρόνια διακυβέρνησής του, σε υπόδειγμα κοινωνικού συστήματος, ανθούσας οικονομίας, δυναμικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, αλλά συγχρόνως και σε τόπο διεθνούς συνάντησης, διαλόγου και συνεννόησης.

Υπενθυμίζεται επίσης, η περίφημη φράση του ιστορικού ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και καγκελάριου Βίλι Μπραντ, πως "δεν έχει νόημα να κατακτήσεις την πλειοψηφία για τη Σοσιαλδημοκρατία, εάν το τίμημα για αυτό είναι να μην είσαι πλέον Σοσιαλδημοκράτης".