Μετά από πολλούς μήνες έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, αφενός με αφορμή την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και αφετέρου τη συριακή κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έσπασε σήμερα τον πάγο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προσφέροντάς του δύο... πατάτες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι οι δυο υπουργοί για να συζητήσουν την οργάνωση της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, ο Κέρι προκάλεσε τα γέλια του Λαβρόφ και της ρωσικής αντιπροσωπείας όταν άνοιξε ένα χαρτοκιβώτιο και έβγαλε από μέσα δύο μεγάλες πατάτες.

Η ρωσική αντιπροσωπεία πρόσφερε ένα ροζ «τσάπκα» —το γούνινο παραδοσιακό καπέλο που καλύπτει τα αυτιά— στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τι συμβολίζει το δώρο του, ο Κέρι στην αρχή αστειεύτηκε: «Ο Σεργκέι μου είπε ότι δεν θα φτιάξει βότκα. Θα τις φάει», είπε.

«Στην Πολωνία φτιάχνουν βότκα από πατάτες. Αυτό όμως συμβαίνει στην Πολωνία. Κι εμείς κάναμε το ίδιο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, προτιμούμε το στάρι», απάντησε ο Ρώσος υπουργός.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανήλθε πάντως στο θέμα, για να μην αφήσει καμία αμφιβολία στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει κάποιο κρυφό νόημα, κάποια μεταφορά, δεν είναι συμβολικό» το δώρο, σημείωσε, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχε τα Χριστούγεννα με τον Λαβρόφ, εκείνος τον ρώτησε για τις πατάτες που παράγονται στην Πολιτεία του Άινταχο και γι αυτό αποφάσισε να του δωρίσει μερικές.