Για καταστροφική κατάσταση στη Συρία έκανε λόγο τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ και κάλεσε τις αρχές να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού πλήττεται έμμεσα ή άμεσα από την κλιμάκωση της βίας», αναφέρει ο Μάουρερ σε ανακοίνωσή του έπειτα από μια τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Συρία.

Τα αποθέματα τροφίμων και των φαρμάκων έχουν εξαντληθεί, κυρίως στις περιοχές που πολιορκούνται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε ο Μάουρερ, επισημαίνοντας ότι πίεσε τους σύρους αξιωματούχους να επιτρέψουν άμεσα την εκτεταμένη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως είπε οι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν τη διανομή περισσότερης βοήθειας, ωστόσο τόνισε ότι με την κλιμάκωση των βιαιοτήτων και την αύξηση των αναγκών, κυρίως στις πολιορκημένες περιοχές, πρέπει να υπάρξουν και πράξεις.

Μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότεροι είναι ο καταυλισμός παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από τον συριακό στρατό και όπου η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταδίκασαν την αναστολή του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στην επαρχία Ράκα, στη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Οι δύο οργανώσεις κατήγγειλαν τη Δευτέρα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχει ανασταλεί στην επαρχία Ράκα, όπου σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).